top of page

My Items
I'm a title. Click here to edit me.

הבינה המלאכותית היא נושא השיח הפופולארי כיום בעולם. זו מהפכה, שלדעת רבים וטובים תעלה בחשיבותה על מהפכת האינטרנט, אך כאשר מדובר ברפואה, יש לכך משמעות דרמטית ככל וזו מסוגלת להציל חיים, לחזות תחלואה מראש או לרפא מחלות.
האמנם?
השילוב בין הידע הרפואי והיכולות החישוביות של בינה מלאכותית מבטיח פוטנציאל רב לשיפור באבחון, טיפול וניהול מחלות.
אחד מהשימושים המובהקים של בינה מלאכותית ברפואה הוא בעיצומו של תהליך האבחון. תוכניות מתקדמות מאפשרות למכונות ללמוד ולזהות דפוסים מורכבים בנתונים רפואיים עצומים. בדרך כלל, אבחון מדויק הוא קשה ומחייב ידע רחב וניסיוןאך ה בינה המלאכותית יכולה לספק תמיכה בזיהוי סימנים, סימפטומים ודפוסי מחלות באופן יעיל ומהיר, מה שיכול להביא לזיהוי מוקדם יותר וטיפול מתאים.
בנוסף היא יכולה לשמש ככלי עזר בתהליכי טיפול. רוצים דוגמה? קבלו:
דמיינו מצב שבו הודות לפענוח רחב הבינה המלאכותית יודעת להזהיר מראש כי גופו של מטופל ספציפי ידחה שתל ספציפי ולחילופין לספק מידע על השתל שאותו הגוף יאכלס ללא מכשול. האם אין זו בשורה מהפכנית?
תחום נוסף בו מובהקת השימושיות של בינה מלאכותית הוא בניהול מערכות בריאות. מערכות ניהול אלקטרוניות, כמו התיק הרפואי של החולה. בינה מלאכותית יכולה לעזור בניתוח ועיבוד "ביג דאטה" - מידע ענק, כמו תוצאות ניתוחים, תמונות רפואיות, היסטוריית טיפולים ועוד, ולספק תובנות חשובות לצוות הרפואי. הזיהוי של מתמודדים בסיכון גבוה למחלות מסוימות, הניתוח של מגמות וסימנים חשובים בהתפשטות מחלות, והחזקת מערכות מניעה ותמיכה במטופלים יכולה לשפר את ניהול המערכות הבריאות.
וכמו תמיד יש צד נוסף למהפכה. יש לשים לב גם לאתגרים הקשורים לשימוש בבינה המלאכותית ברפואה. בין האתגרים המרכזיים נמנים פרטיות המטופלים והאבטחה, תהליכי הפיכת המידע לנתונים קלים להבנה ושיתוף, ואתיקה רפואית. נדרשת תשתית טכנולוגית וחוקתית יציבה כדי להבטיח שימוש נכון ואחראי של בינה מלאכותית בתחום הרפואה.
רוצים לדעת עוד? קראו את מאמרו של פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות של כללית
https://www.ynet.co.il/health/article/hjjeifwsh?utm_source=ynet.app.ios&utm_term=hjjeifwsh&utm_campaign=general_share&utm_medium=social&utm_content=Header
יו"ר למענכם יוסי ערבליך על AI

"ישראל ניצבת בחזית המחקר והפיתוח של מרכזי טיפול בסרטן באמצעות הקרנת פרוטונים ותרפיית חלקיקים". עשרות רופאים ומדענים בכירים, ובהם מנהלי המרכזים הרפואיים וקופות החולים מכל הארץ וראשי האוניברסיטאות ובתי הספר לרפואה, השתתפו בוועידת החדשנות הרפואית של ארגון 'למענכם', וקיבלו סקירה מקיפה על הפיתוחים הטכנולוגיים האחרונים בתחום הבריאות - וגם על האתגרים המורכבים שעמם מתמודד עולם הרפואה. הנואם המרכזי בכינוס היה פרופ' יוגן ב. האג, מומחה בעל שם עולמי, ממפתחי הטיפול החדשני להקרנת פרוטונים, שציין לשבח את הישגי ישראל בתחומו. "יש לכם מדענים, פיזיקאיים ואקסלרטורים אשר מצטרפים אלינו ועוזרים לנו לפתח את התחום", אמר לבכירי הקהיליה הרפואית. "אתם עומדים כפסע מטיפול בפציינטים"
פרופ' האג, המנכ"ל והמנהל הרפואי של מרכז MedAustron לטיפול ולחקר הסרטן בווינה, מהמכונים החשובים והמובילים בעולם בתחומו, הגיע לוועידה במיוחד מאוסטריה, וסקר בפני המשתתפים את מאפייניה הייחודיים של הקרנת הפרוטונים, המצמצם משמעותי את הקרינה לאיברים ורקמות תקינים של החולה ומונעת את הפגיעה בהם. הוא הסביר כי הטיפול החדשני לא מתמקד בחיסול הגידול הסרטני אלא בריפוי החולה, כשהמטרה היא לאפשר לו איכות חיים טובה לצד הסרטן כמחלה כרונית.
הוועידה נערכה בברכת נשיא המדינה יצחק (בוז'י) הרצוג, ששיבח את יו"ר 'למענכם', הרב יוסי ערבליך, חתן אות הנשיא להתנדבות. לדבריו, מדובר ב"מנהיג אכפתי ורגיש, מלא חזון ומעש" שארגונו מהווה "נדבך חשוב מאוד למערכת הבריאות". נשיא 'למענכם', פרופ' יוסף פרס, לשעבר מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים, ציין את מסירותו של ערבליך, ש"גם כאדם חרדי זמין 24/7, כולל בשבת, כדי לעזור לכל דורש". יו"ר אגודת הידידים של הארגון, איש העסקים בני שטיינמץ, אמר כי העמותה מהווה גשר בין עולם המצוינות והרפואה לעולם התמיכה בחולים – והכל על בסיס התנדבותי של צוות 'למענכם' והרופאים המומחים הבכירים בישראל מכל התחומים שהיא מגייסת לשורותיה. באירוע השתתפו, בין היתר, חתן פרס נובל לכימיה, פרופ' דן שכטמן, ראש השב"כ, רונן בר, ומנהל המרכז הרפואי שיבא תל השומר, פרופ' יצחק קרייס.
פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות בשירותי בריאות כללית ומנהל מכון כללית למחקר, המחיש את הצורך הדחוף בפיתוח החדשנות הרפואית, והציג נתונים מדאיגים לפיהם טעויות רופאים הם גורם המוות מספר 3 בעולם. זאת ועוד: כמעט 30% מהרפואה לא מקדמת את בריאות החולים ובמקרים רבים אף גורמת להם נזק, ובנוסף כמחצית מהטיפולים להם הם זקוקים לא ניתנים בגלל עומסים ואילוצים אחרים. "לטייסים יש מערכת שלמה סביבם, שמבטיחה שלא יהיו להם טעויות, אבל לרופאים אין את זה", אמר. "אצלנו המצב הפוך. אנחנו פועלים בתנאים קשים, לעתים בלתי אפשריים".
פרופ' בליצר הקדיש את הרצאתו לשימוש שעושה הרפואה בבינה המלאכותית, שבעתיד הלא רחוק אפשר חיזוי מחלות ובעיות בריאות אחרות – ולטפל בהן מבעוד מועד. "דמיינו מצב שבו הייתה לכם יכולת, כוח מיוחד, להסתכל קדימה ולראות שמשהו רע הולך לקרות לאדם מסויים – ולכם יש אפשרות להציל אותו מהסכנה", המחיש. "תארו לעצמכם שבמקום שאתם תלכו לרופאה – היא תתקשר אליכם מיוזמתה בבוקר ותעדכן שלפי הנתונים שבידיה צפוי לכם בשבוע הקרוב אוטם בלב ולכן עליכם לסור למרפאה כדי למנוע את זה". לדבריו, "זה נשמע מדע בדיוני אבל זה לא", ובתחומים מסוימים, כמו תפקודי כליות, הטכנולוגיה הזו כבר קיימת ומוכיחה את עצמה. "במקום לעשות אחזקת שבר, טיפול בשלב שבו כבר נגרם הנזק, אפשר לעבור לרפואת אוכלוסיות שמנבאת, מונעת ויוזמת", הסביר. "יש כיום מעל 500 מודלים כאלה שה-FDA כבר אישר". הוא תהה: "האם הייתם נוסעים ברכב שלכם עוד ועוד ועוד עד שעולה ממנו עשן ורק אז מכניסים אותו לטיפול? ודאי שלא! אז למה בבריאות שלנו אנחנו מטפלים פחות טוב מאשר ברכב שלנו?".
גיל שויד, מייסד משותף ומנכ"ל צ'ק פוינט, סקר בשיחה עם העיתונאי והפרשן אטילה שומפלבי את איומי הסייבר על מוסדות רפואיים וחשף כי כל ארגון בסקטור זה סופג כ-1,500 תקיפות האקרים בשבוע, ובשנתיים האחרונות זינק המספר בלא פחות מ-70%. לדבריו בתי חולים הם מקומות נוחים במיוחד לתקיפה - הן מצד מדינות אויב וארגוני טרור והן מצד גורמים עבריינים - משום שהחדירה למערכות של מוסדות אלה קלה יחסית, פוטנציאל הנזק הוא עצום, והתחום החיוני שבו הם פועלים הופכים אותם לסחיטים ביותר כאשר התקיפות הן למטרות כלכליות באמצעות דרישת כופר. "לא חייבים לתקוף את המערכות הכי מתוחכמות", העיר שוויד. "בבריטניה, למשל, פשוט חסמו כך את דלתות של חדרי מיון – וזה הספיק".
פרופ' רונית סצ'י-פאינרו, ראש המרכז לחקר הסרטן באוניברסיטת תל אביב, הדגישה גם היא את חשיבות ההתקדמות הטכנולוגית בעולם הרפואה. כדי להמחיש כמה יש למחקר בתחום זה להתקדם סיפרה כי פיתוח תרופה נמשך 15-10 שנים בממוצע ועלותו כ-2.6 ביליון דולר, ובסופו של ההליך רק 5% מהתרופות לסרטן מאושרות על ידי ה-FDA בתוך פחות מעשור מכניסת החומר לפאזה הראשונה. "השתפרנו עם מידע ועם טכנולוגיה, אבל אנחנו עדיין לא משפרים את הנתונים הללו", אמרה. "הגענו למסקנה שהבעיה היא במודלים שעליהם אנחנו מפתחים את התרופות".
פרופ' לינה באסל-שלמון, מנהלת המכון לגנטיקה במרכז הרפואי רבין, הרצתה בוועידה על עתיד הרפואה הגנומית ומקומה ברפואה המודרנית של העשורים הקרובים. היא סבירה על הכלים החדשניים הקיימים היום לאבחון, זיהוי וטיפול בשלל מצבים רפואיים משמעותיי ותיארה מה כלים אלו יכולים להקנות לרופא בעתיד. פרופ' באסל-שלמון הרחיבה וסיפרה גם על תפקידם של כלי הבינה המלאכותית בפענוח רצפים גנומיים וקישורם לתמונה הקלינית, ועסקה בהיבטים המדעיים, החברתיים והאתיים של התפתחות הטכנולוגיה.
פרופ׳ יאיר בר, מנהל יחידת ריאה במכון האונקולוגי של בית החולים חוסידמן לסרטן במרכז הרפואי שיבא, הציג בכינוס נתונים על שיפור משמעותי בטיפול בסרטן ריאה – תוצאה של פיתוח טיפולים מותאמים אישית ואימונו תרפיה, המפעילים את מערכת החיסון של וגורמים לה לתקוף את הגידול. לדבריו, בחלק מהמקרים נרשמה "הצלחה יוצאת דופן", אך עדיין נחוץ מחקר רב כדי להבין איך לעשות זאת בצורה מדויקת ויעילה יותר. מחקר שערך פרופ' בר עצמו מצא שהטיפולים הללו מפעילים לימפוציטים מסוג B ולא רק מסוג T כפי שסברו החוקרים עד היום – מסקנה שעשויה לקדם את עולם הרפואה אל המטרה הסופית.
פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית, שכיבד אף הוא בנוכחותו את הוועידה, ציין לשבח את המארגנים: "כולנו מדברים על חדשנות רפואית, אבל לפעמים אנחנו שוכחים שבקצה נמצא החולה, וכשהוא מקבל בשורה קשה הוא מאבד את עולמו. אנשים נעשים שבורים ומפסיקים לתפקד כשזה קורה להם. ההחלטה של הרב יוסי ערבליך וארגון 'למענכם' להיכנס לנישה הזו היא לא פחות מחיונית למדינת ישראל". בסיום העניק פרופ' חגי לערבליך תעודת הוקרה על פועלו רב השנים בתחום זה.
ד"ר גדי נוימן, סגן נשיא 'למענכם' ויו״ר הוועידה, אמר: "כנס רפואי ראשון זה בא לאחד את צמרת הרפואה בישראל כדי להצביע על המגמות החדישות ביותר ברפואה בארץ ובעולם, לבחון אותם יחד ולנסות לנבא היכן תהיה הרפואה בעוד למעלה מעשור שנים. אנו פותחים היום במסורת של כנסים רפואיים ברמה הגבוהה ביותר שתעשיר את כולנו ותסמן את הכיוונים הרפואיים העתידיים בישראל".
"ארגון 'למענכם', מיסודו של יוסי ערבליך, חתן אות הנשיא, חרט על דגלו את העזרה וההכוונה הרפואית לכול נזקק ללא הבדלי גזע, דת ומין - ללא כול תמורה", הסביר ד"ר נוימן את ההתגייסות לנושא. "ייחודו של הארגון הוא ההתבססות על סגל של מעל 180 רופאים בכירים, מראשי הרפואה בישראל בכול תחומי הרפואה, המוכנים לסייע יום-יום בהכוונה רפואית ובפיתרון בעיות מורכבות ברפואה - והכול בהתנדבות ובמסגרת הרפואה הציבורית המעולה שלנו". לדבריו, מומחי 'למענכם', מתנדבי הארגון, מטפלים ביותר מ-20 אלף פניות בשנה, ומקפידים על מתן מענה מקצועי ומהיר המסייע לחולה ולמשפחתו "לנווט" בסבך הרפואי.
הרב ערבליך עצמו סיכם ואמר: "בשנת 2040 הבינה המלאכותית תהיה נוכחת בחיינו באפן משמעותי יותר", אמר. "רפואת העתיד נראית מבטיחה מאוד, אופטימית, אך לא פחות מכך - מאתגרת. הרפואה תצעד צעדי ענק, המחקרים יטלטלו, הטכנולוגיה תכבש כל זירה בעולם הרפואה, אך דבר לא יוכל להחליף את הלב והנשמה של הרופאים. ורפואה, מתקדמת ככל שתהא, איננה ברת קיום ללא לב ונשמה. מהמקום הזה הקמנו לפני מספר שנים את 'למענכם'. בקשנו להיות בית למטפלים ובני משפחותיהם, ובית לרופאים והרופאות הנותנים מעצמם וממלאים את העולם בטוב.
"כשמטפל נמצא בצמת דרכים ומתעוררים אצלו שאלה או ספק, הוא יודע לפנות אלינו, כדי שנפלס לו דרך ונתן לו כתף", הוסיף היו"ר. "אני מרשה לעצמי לומר גם בשם נשיא הארגון פרופ' יוסף פרס, סגנו ד"ר גדי נוימן, מנהל המערך המקצועי בארגון ד"ר בני דודזון והאחות הראשית גב' רחל מיכוביץ' – שאנחנו מבקשים להיות גם בית לרופאים. אנחנו שוחרי מדע ומידע, וכשבחרנו לעסק בפעילות החסד - החלטנו לעשות זאת תוך אמוץ אמות מדה רפואיות מקצועיות"
"מדי יום רופאים פוגשים במטפלים ונאלצים לבשר להם בשורות קשות. כשהם מבקשים לנסוך בחולים אופטימיות הם מסבירים על הטפולים המתקדמים הקימים כיום ועל אלו שנמצאים בפתוח.
גם אנחנו ב'למענכם' מוצאים את עצמנו באותה סיטואציה מאתגרת. הכנס הזה הוא מקור והשראה לאותה אופטימיות שכלנו רוצים להעניק. שנוכל לספר למטפלים שיש תקוה וקצב ההתפתחות מפתיע ומיצר עוד ועוד פתרונות".
ישראל ניצבת בחזית המחקר והפיתוח של מרכזי טיפול בסרטן באמצעות הקרנת פרוטונים ותרפיית חלקיקים

במסגרת ביקורים שערכה הנהלת 'למענכם' במרכזים רפואיים מובילים בארה"ב, השתתף בשבוע שעבר חתן אות הנשיא להתנדבות יוסי ערבליך יחד עם נשיא הארגון פרופ' יוסף פרס בבית החולים Memorial Sloan Kettering השני בגודלו בארה"ב ומבתי החולים המובילים בעולם בטיפול בממאירויות.
יו"ר 'למענכם' הוזמן על ידי הנהלת המרכז הרפואי להתרשם מהמחלקות החדשות ומשלל טכנולוגיות רפואיות פורצות דרך בהן נעשה שימוש במרכז.
חלק נכבד מהביקור הוקדש למחלקה ההמטואונקולוגית, בה משמש פרופ' איתן שטיין כמנהל. שטיין, חוקר בעל שם עולמי ומי ששותף לפיתוחן של תרופות לחולי לוקמיה, אירח את נשיא 'למענכם' ואת היו"ר והסביר על ההתמודדות היומיומית עם מחלות הדם, ההצלחות הרבות שיש לטיפולים הניתנים כיום והביע הערכה לפעילות של מערך היעוץ הבינלאומי של 'למענכם' הפועל בתוף פעולה עם בית החולים האמריקאי.
יו"ר 'למענכם' יוסי ערבליך והנשיא יוסף פרס ביקשו מפרופ' איתן שטיין, מנהל המחלקה להצטרף למיזם 'רופאים במילואים' ולהשתתף בצוות המעניק חוות דעת בעת הצורך לחולים הפונים לארגון. פרופ' שטיין נענה לבקשה ונתן את הסכמתו.
שטיין ציין כי נחשף לחלק מההרצאות שניתנו במהלך ועידת החדשנות שקיימה 'למענכם' בחודש שעבר על עתיד הרפואה, וסיפר כי חלק מהחידושים העתידיים שהוצגו בועידה נמצאים בשלבי פיתוח ויישום בתרופות חדשות ואשר עתידות לסייע לחולי לוקמיה ולוקמיה חריפה.
ערבליך שיתף את פרופ' שטיין בפעילות הענפה של 'למענכם' בארץ ובחו״ל, וציין את התפתחות מערך היעוץ הלאומי המעניק ליווי והכוונה רפואית לכל פונה וללא תמורה.
פרופ' שטיין הביע התפעלות ממיזם 'רופאים במילואים' במסגרתו פועלים כיום כבר כ-200 רופאים מומחים מהארץ ומהעולם, מייעצים במקרים מיוחדים, ומעניקים מזמנם וכשרונם לטובת החולים. שטרן כאמור הביע את נכונותו להצטרף למיזם החשוב, וציין כי בכוונתו לבקר בישראל ויחד עם ראשי 'למענכם' לסייר בבתי החולים בישראל.
יוסי ערבליך יו"ר 'למענכם': "אני אסיר תודה לפרופ' איתן שטרן. הצטרפותו היא ברכה לארגון אבל בעיקר בשורה חשובה למטופלים. הודות לקשר המיוחד של הארגון עם בתי חולים מהמובילים בעולם, ועם בכירי הרופאים, מתאפשר לנו לסייע לחולים רבים, שיזכו מעבר לליווי והיעוץ שלנו, לחוות דעת מקצועית מהמעלה הראשונה וכל זאת ללא תמורה".
פרופ' יוסף פרס נשיא 'למענכם': "הארגון שלנו התברך במומחים בעלי שם שמעבר למקצועיותם וידענותם הם בעלי רוח נתינה וחמלה. אני מברך את פרופ' שטרן על הצטרפותו לרופאים במילואים. המטופלים יודעים שכאשר הם מקבלים הכוונה רפואית היא בגיבוי של אנשי מקצוע".
פרופ' שטיין מבכירי ההמטולוגים בארה"ב מצטרף ל'למענכם': "זכות להיות חלק ממערך המילואים שלכם"

שכיחות המחלה עומדת על 200 מקרים חדשים המתגלים כל שנה. 50% מן המקרים של סרטן צוואר הרחם מסתיימים במוות, גם חולות שאינן נפטרות מן המחלה עוברות טיפולים קשים, ולא פעם משלמות עליהן גם בפגיעה בפריון.
למעשה ניתן למנוע התפתחות סרטן, אם מאתרים אותו בשלב הטרום סרטני באמצעות בדיקות סקר (פאפאס סמיר) שנתיות. מאחר והסרטן מתפתח תוך כ-10 שנים, הסיכוי של מי שמקפידה על בדיקה שנתית לאתר את הווירוס לפני שהפך לסרטן הוא גדול. בדיקת סקר בודדה ואפילו שתיים אינן יכולות באמת להבטיח שהכל בסדר. ב-40-50% מן המקרים יש תוצאות שליליות שגויות. מלבד זאת, הטיפולים המוצעים כדי למנוע מן הווירוס להפוך לסרטן כרוכים בביופסיות, כריתות של חלקים מצוואר הרחם ועוד פרוצדורות שעלולות להיות להן השלכות על הריונות ולידות (כמו לידה מוקדמת).
החיסון החדש כנגד וירוס הפאפילומא מיועד כנגד 9 זנים של ווירוסים, אבל אלה הזנים שגורמים לכ 85% ממקרי הסרטן.
מלבד זאת כיוון שהם דומים לזנים האחרים, החיסון מגן ביעילות של 95% מהידבקות בווירוסים. החיסון ניתן בשלוש זריקות במשך חצי שנה, ומתחיל להשפיע רק אחרי הזריקה השנייה, כך שאין מדובר בגלולות שניתן להתחיל לקחת אותן ברגע שהנערה אומרת שהתחילה לקיים יחסי מין.
החיסון ניתן כחלק מסל החיסונים בכיתה ח׳ גם לבנות וגם לבנים.
החיסון נמצא בשימוש כבר שנים רבות, ועד היום לא התגלו בעיות בשימוש לטווח רחוק, וכן לא נראה שיש צורך בחיזוק שלו (זריקת דחף). תופעות הלוואי השכיחות הכוללות כאב או אודם באזור הזריקה ותחושה כללית לא טובה. תופעות הלוואי הקשות נדירות ביותר ועל רקע העובדה שהחיסון ניתן למיליוני נשים, נראות זניחות.
שבוע סרטן צוואר הרחם.

לאחרונה דווח על ידי רשויות הבריאות בבריטניה על עלייה בשכיחות הזיהומים הפולשניים הנגרמים על ידי חיידק הסטרפטוקוקוס מקבוצה A ( Group A Streptococcus GAS ). בישראל לא פורסמה על ידי משרד הבריאות עלייה בשכיחות הזיהומים הפולשניים על ידי חיידק זה.
הסטרפטוקוקוס מקבוצה A הינו אחד החיידקים השכיחים הגורמים לזיהומים בילדים ומבוגרים. הזיהומים הנגרמים על ידי אותו חיידק הינם: דלקות לוע, מחלת השנית או הסקרלטינה, זיהומי עור ורקמה רכה כגון צלוליטיס ואימפטיגו, תסמונת ההלם הטוקסי וזיהומים נמקיים של העור והרקמות הרכות . החיידק יכול לגרום גם לדלקות ריאה, דלקות אוזניים וזיהומי פרקים ועצמות.
דלקת לוע סטרפטוקוקלית שהיא השכיחה בזיהומי GAS, מתבטאת בחום כאבי גרון ולעיתים גם כאבי ראש וכאבי בטן. בבדיקה ניתן לראות אודם ניכר של השקדים עם תפליטים מוגלתיים על פני השקדים. האבחנה תתבסס על התסמינים הקליניים, הממצאים בבדיקת המטופל ואבחנה של סטרפטוקוקוס מקבוצה A על ידי משטח מהיר או תרבית (אבחנה מיקרוביולוגית).ֶ לאבחנה המיקרוביולוגית חשיבות עליונה מכיוון שמרבית זיהומי הלוע נגרמים על ידי וירוסים ולכן ההמלצה היא שבכל מיקרה יש לקחת משטח מהיר או תרבית. אם המשטח המהיר חיובי הרי שהאבחנה ברורה ויש להתחיל טיפול. אם המשטח המהיר שלילי לנוכח תסמינים וממצאים המתאימים לזיהום חיידקי הרי שיש לבצע משטח קונבנציונלי במעבדה. הטיפול מתבסס על תכשירים אנטיביוטיים מקבוצת הפניצילין (למשל רפאפן או מוקסיפן) הניתן ל-10 ימים. הטיפול יקצר את משך המחלה והסימפטומים, ימנע סיבוכים מקומיים ומאוחרים כמו קדחת השגרון העלולה לפגוע בלב ותקטין פיזור החיידק לסביבה.
GAS יכול גם לגרום לשנית או סקרלטינה המתבטאת בחום ותפרחת נקודתית מפושטת אשר לעיתים מלווים גם בדלקת הלוע.
החיידק עלול גם לגרום לזיהומי העור כגון אימפטיגו במתבטא בנגע עורי שלפוחיתי ההופך לגלד צהבהב.
זיהומים אלו נחשבים קלים ובדרך כלל חולפים ללא סיבוכים תוך מספר ימים עם טיפול אנטיביוטי מתאים.
עם זאת ובאופן די נדיר יכול GAS לגרום לזיהומים פולשניים ומסכני חיים. הכוונה היא לתסמונת ההלם הטוקסי ולזיהום העור והרקמה התת עורית כולל רקמת השומן והשרירים מתחתיה. בעקבות כך הוא נקרא גם החיידק הטורף.
במקרים אלו החיידקים חודרים לגוף דרך פתחי כניסה כגון: חתכים, פציעות, כוויות, עקיצות ונשיכות וניתוחים. בשני המצבים המחלה עלולה להתקדם תוך שעות ולהביא לירידת לחץ הדם, הלם, וכשל רב מערכתי מסכני חיים. בשני המצבים המחלה תתחיל עם חום וצמרמורת, כאבי שרירים והקאות. כעבור מספר שעות תתפתח פגיעה באחת או יותר ממערכות הגוף שיצריכו אשפוז וטיפול ביחידת טיפול נמרץ. בתסמונת הנמק התת עורי נוכל להבחין באיזור של אודם ונפיחות המתקדמים תוך שעות.
כאשר מתפתחים אחד או יותר מהסימנים הללו (חום, הקאות, פריחה, ירידה במצב ההכרה) יש לפנות לטיפול רפואי בדחיפות, כל דקה קובעת.
זיהומי סטרפטוקוקוס מקבוצה A – דרושים מודעות וערנות

קשה למצוא אדם שחי על פני כדור הארץ בשלוש השנים האחרונות שלא נתקף בהלה כשהוא שומע את המילה "קורונה", אותה מגפה נוראה ואיומה שפרצה לחיינו בשלהי שנת 2019. בנוסף לחללים הרבים שהפילה, המגפה הזאת חוללה שמות בכל הרבדים של החיים, פגעה בפרנסה של רבים ושינתה את כל ההרגלים היומיומיים שהורגלנו להם במאה השנים האחרונות - אירועים ציבוריים, טיסות לחו''ל, קניות, ביקורים משפחתיים. הכל השתנה ללא היכר - עד להגעת החיסונים, שהשיבו לאט־לאט את החיים למסלולם המוכר והרגיל.
עבור רובנו הקורונה שייכת להיסטוריה, אך לדאבוננו הרב היא עדיין לא עזבה אותנו כפי שרבים נוטים לחשוב, היא רק שינתה את פניה. עדיין ישנם אנשים לא מעטים שחיים בינינו, אלה יכולים להיות הסבים והסבתות, ההורים המבוגרים או אפילו השכן המבוגר בדלת ממול, שעבורם הקורונה חיה ובועטת.
קורונה, שפעת ושאר נגיפים
במילים פשוטות: עבור קבוצות הסיכון ובני הגיל השלישי הקורונה עדיין מהווה איום בריאותי ממשי. בפרט עכשיו, כשהשפעת העונתית ונגיפים נוספים שעמם אנו מתמודדים מדי חורף כבר כאן. כעת הסכנה עבורם היא כפולה, אבל גם ההגנה. בכל קופות החולים ישנם כיום חיסונים מעודכנים לקורונה המספקים הגנה גם מפני זן האומיקרון החמקמק, וכמובן גם חיסונים כנגד השפעת כמדי שנה בשנה. עלינו מוטלת הזכות שהיא גם חובה לדאוג לאוכלוסיות האלה כדי שיתמגנו כראוי מפני נגיף הקורונה והשפעת העונתית. אם יש לכם הורים מבוגרים, סבים וסבתות ואפילו שכן או שכנה מבוגרים המתגוררים בגפם, אני פונה אליכם ומבקש מכם: ידעו אותם על זמניות החיסון ועל החשיבות הרבה הקיימת בנטילתו כדי להקדים רפואה למכה של קבוצות הסיכון והגיל השלישי למען יוכלו לעבור את החורף בשלום.
הכותב הוא חתן אות הנשיא להתנדבות, משמש כיו"ר ומייסד אגודת "למענכם" המעניקה ייעוץ והכוונה רפואית לחולים ולבני משפחותיהם
מקורונה ועד שפעת: הכן חיסונך לחורף

סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים)
סוכרת סוג 1 היא מחלה אוטואימונית, זאת אומרת מחלה בה מערכת החיסון של הגוף תוקפת איברים שונים במערכות הגוף מעין "אש על כוחותינו" של מערכת החיסון. במחלת הסוכרת מותקפים התאים מייצרי האינסולין שבלבלב וגורמים להרס תאים אלו והפרעה קשה לייצור האינסולין שהוא הורמון הכרחי שבלעדיו אי אפשר לו לגוף להתקיים. סוכרת סוג 1 ידועה גם בשם סוכרת נעורים למרות שיכולה להופיע בכל גיל.
עד היום לא ברור מה הוא הגורם לסוכר סוג 1, דהיינו מה מפעיל את מערכת החיסון כנגד התאים מייצרי האינסולין.
הטיפול בסוכרת סוג 1 הוא באמצעות מתן אינסולין בזריקות או הזלפה תת עורית קבועה ממקור חיצוני. מטרת הטיפול בסוכרת סוג 1 היא קודם כל לאפשר המשך החיים, לאזן את רמות הסוכר בערכים הקרובים ביותר לערכים נורמלים על מנת למנוע סיבוכים הקשורים לרמות סוכר גבוהות מידי או נמוכות מידי.
בשנים האחרונות פותחו כלים טכנולוגיים חדשים המאפשרים איזון טוב יותר של ערכי הסוכר:
• חיישני סוכר רציפים המדווחים למטופל על ערכי הסוכר מידי כמה דקות, ברובם יש גם מערכות התרעה המפנות את תשומת לבו של המטופל לערכי סוכר גבוהים או נמוכים מידי.
• משאבות אינסולין שמזליפות אינסולין בהתאם לתיכנות מוקדם שמקלות על המטופל וחוסכות זריקות אינסולין חוזרות.
• "הלבלב המלאכותי" שפותח לאחרונה והוא בעצם מערכת הזלפה אוטומטית שמזליפה אינסולין מהמשאבה בהתאם לרמות הסוכר של המטופל באופן אוטומאטי וללא צורך לערב אותו בטיפול.
המכון שלנו פיתח מערכת אלגוריטמית מבוססת בינה אנושית שכזו והיא נמצאת בתוך לבלב מלאכותי מסחרי שנמצא היום בארצות רבות בעולם בשרותם של מטופלים רבים. אין ספק שהאיזון של רמות הסוכר המושג באמצעות מערכות אוטומטיות אלו הוא טוב יותר ומונע מצבים של ערכי סוכר נמוכים מידי או גבוהים מידי ומשפיע על איכות החיים של מטופלים רבים.
בשנים האחרונות יש התמקדות ניכרת של עולם המחקר בנסיונות למנוע את הופעת הסוכרת על ידי הבנה טובה יותר של התהליכים שגורמים לה. מחקר שכזה נעשה בימים אלו בישראל בו נסקרים ילדים צעירים בגיל של 9-18 חודשים באמצעות דגימת דם מהאצבע (דם קפילרי) להמצאות נוגדנים שהם סמנים של מחלת הסוכרת סוג 1 ומופיעים שנים לפני הופעת המחלה. באמצעות סקר זה, הנערך בעשרות מרפאות ילדים ברחבי הארץ, אנחנו מקווים להיות מסוגלים למנוע מצב קשה ומסוכן מילדים שמפתחים סוכרת סוג 1 בעת גילויה (40-60% מופיעים במצב קשה ומסכן חיים המחייב אישפוז ולעיתים טיפול נמרץ), להבין טוב יותר את השלבים טרם הופעת הסוכרת ולהציע טיפולים חדשים עוד לפני שהסוכרת מופיעה בתמונה המוכרת לנו היום. כך למשל מונחת כרגע על שולחן ה- FDA האמריקאי בקשה לאישור של תרופה חדשה שהוכחה בניסויים מחקריים כמסוגלת לדחות הופעת סוכרת סוג 1 בעד 4 שנים אצל כאלו שיש להם נוגדנים אבל עדיין לא המחלה עצמה.
השנים הקרובות לדעתי תהיינה גם שנות פריצת הדרך בשימוש בהנדסה גנטית ובתאי גזע לריפוי מטופלים שכבר יש להם סוכרת. השילוב בין מניעה של סוכרת חדשה וטיפול וריפוי של סוכרת קיימת יהיו פריצות הדרך הבאות.
כל מה שחשוב לדעת על סוכרת נעורים

סוכרת סוג 2 המכונה גם סוכרת המבוגרים הפכה בעשורים האחרונים לאחת המחלות הכרוניות השכיחות ולאחד האתגרים החשובים של מערכת הבריאות. סוכרת סוג 2 נובעת משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. אורח חיים לא בריא המאופיין בפעילות גופנית מועטה ואכילת יתר, תורמים לעלית הסיכון להופעת המחלה. מרבית החולים עם סוכרת סוג 2 לוקים בעודף משקל או בהשמנה. רוב הלוקים במחלה מאובחנים אחרי גיל 60-50.
אבחון הסוכרת נעשה על פי רמות סוכר גבוהות מ-126 בצום, ועל פי בדיקת המוגלובין מסוכרר (Hemoglobin A1c) של 6.5% ומעלה המשקף רמות הסוכר המוגברות ב-3 החודשים הקודמים.
סוכרת בלתי מאוזנת מגבירה את הסיכון לסיבוכים של המחלה ובהם נזק למערכת הלב וכלי הדם, הכליות, העיניים ומערכת העצבים.
הטיפול בסוכרת נועד לשפר את איכות החיים של המטופל, את איזון רמות הסוכר ולהפחית את הסיכון לסיבוכי הסוכרת.
שינויים באורח החיים כולל פעילות גופנית מתונה, תזונה בריאה ומאוזנת, וירידה מתונה במשקל (5-10% ממשקל הגוף) במטופלים עם עודף משקל, עשויים להועיל מאד באיזון הסוכר ולהביא בטווח הארוך להפחתה בתחלואה הקרדיווסקולרית ובתמותה.
התרופות לאיזון סוכרת סוג 2 כללו בעבר באופן מסורתי מטפורמין (גלוקומין), תרופות מקבוצת הסולפוניל-אוריאה (Amaryl), מעכבי DPP-4 (Januvia, Galvus, Trajenta) ואינסולין.
בשנים האחרונות נכנסו לשימוש שתי קבוצות של תרופות ששינו את לחלוטין את פני הטיפול בסוכרת במבוגרים. אלה כוללות תרופות הפועלות במנגנון עיכוב SGLT-2 ומגבירות פינוי סוכר בשתן (Jardiance, Forxiga), והאנלוגים של GLP-1 (Ozempic, Trulicity), שבנוסף ליעילותם באיזון רמות הסוכר, תורמים להורדת משקל, הפחתה בסיכון לסיבוכי המחלה בלב ובכליה והפחתה בתמותה.
בתקופה הקרובה עומד מנהל התרופות האמריקני (FDA) לאשר תרופה חדשנית ויעילה ביותר לטפול בסוכרת ועודף משקל. תרופה זו- Tirzepatide הינה אנלוג כפול גם ל- GLP-1 וגם ל- GIP והוכחה כמסוגלת להפחית רמות Hemoglobin A1c ביותר מ-2% ולהביא להפחתת משקל משמעותית מאד, יותר מכל תרופה אחרת.
במטופלים עם השמנה קשה, וסוכרת עקשנית לטיפול ניתן להציע ניתוח בריאטרי (ניתוח מעקף לקיבה). ניתוח כזה עשוי להביא לירידה משמעותית במשקל הגוף ולשפר מאד האיזון הגליקמי עד להפחתה בטפול התרופתי ואף הפסקתו.
בנוסף לאיזון של מחלת הסוכרת, אורח חיים בריא וטיפול במחלות נלוות כגון יתר לחץ דם והפרעה בשומני הדם, מהווים חלק בלתי נפרד מהטיפול.
לסיכום: הטיפול בסוכרת במבוגרים הוא כרוני ומתמשך, דורש שיתוף פעולה של המטופל, ובאמצעים שנוספו בשנים האחרונות עשוי להיות יעיל מאד במניעת סיבוכי הסוכרת ובהפחתת התמותה.
כל מה שחשוב לדעת על סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים)

אלו היו מילותיה של האלמנה הכואבת שזה עתה איבדה את בן זוגה ואבי ילדיה בפיגוע אכזר. בדאגה וחשש מפני מה שצופן העתיד, ובתחושת מצוקה אמיתית מכך שכעת, בימי השבעה כולם סביבה, אבל מה יהיה אחר כך?!
אנו נמצאים בתוך תקופה של רצף אירועים. אירוע רודף אירוע. והוא מכה ומכאיב כאן, שם, ובכל מקום. ליבנו עם המשפחות הכואבות שחוו אובדן כה קשה. עלינו החובה המוסרית להמשיך ולתמוך, להיות קשובים וללוות לא רק בהלוויות ובשבעה, אלא גם מעתה ואילך.
שמירה על החוסן הנפשי, חיזוק האמונה, וחיזוק תחושת הביטחון האישי של כל אחד, אינן משימות פשוטות, ועם זאת מחייבות את כולנו. לפעמים זה קשה כי הזעקה עולה ובוקעת, הזעם גואה והעצב מציף. לעתים אני תוהה אם ניתן להתאחד, להכיר בכוחותינו המשותפים כעם וקהילה על מנת שלא תיפול רוחנו, ועם זאת להשאיר מרחב מספיק לעצב, לאבל, לקושי ולחולשה. זה אכן שילוב מורכב, אבל אולי דווקא המודעות לכך תאפשר לכל אחד להתבונן באופן שבו הוא מאפשר זאת.
הפיגוע האחרון התרחש באלעד, עיר המנהלת אורח חיים דתי. נדמה שמי שחי בקהילה מאמינה ובעלת מסורת של דרכי תמיכה, עידוד וחיזוק האמונה, תפילות בציבור ואחריות מנהיגותית, יוכל להיעזר גם בסביבתו ולהתחזק. אך לא רק תמיכה פיזית ונפשית, גם אחריות אישית היא כלי מסייע. על כל אחד מאיתנו חלה חובה להימנע מהפצת שמועות, לשלוט על הפצת מידע ותגובות שמעוררות "פאניקה" ולחשוב שוב ושוב על האחריות כלפי הילדים הצעירים סביבנו, על מנת להקנות להם תחושת אמונה, תקווה וחוסן.
אני זוכרת שכאשר יישובי הצפון גידלו דור שלם במקלטים מידי לילה, מצאנו כי מי שחי בקהילה, מצא בכך חוסן והיטיב להתמודד. היום, כל אחד רשאי ויכול להביע את זעקתו ברשתות, ולמצוא תמיכה, ומאידך על הפעילים ברשתות חלה האחריות להמנע מפרסום תמונות ומידע כוזב, מבלי שייתן את דעתו על תוצאות מעשיו.
אני פונה בפוסט זה למי שיקרא: אנא גלו אחריות אישית וציבורית, דונו באירוע בשפה שקולה ועניינית, העסיקו את עצמכם והקרובים אליכם בפעילות מחזקת. בין עם זה בתפילות, בעזרה מתמשכת לנפגעים ומשפחותיהם, ובין עם זה בכל פעילות המוכרת לכם ככזו שמסייעת להתמודד. כל תפקיד, גם לילדים קטנים, ממתן את החרדה ומגביר את תחושת השליטה. וכאשר צפים ועולים הרגשות של חרדה, פחד, כאב ועצב, אפשרו שיתוף.
מי שחווה אבדן כה כבד, מן הראוי שיהיה לו מקום להביע את מה שעובר עליו ואת חששותיו. השיתוף אינו מחליש, ההפך.
אנו ב"למענכם" כאן כאוזן קשבת, לסיוע במה שניתן ובחיזוק הרוח החיובית שלנו כעם שידע לא מעט סבל ובכל אופן גבר כוחו.
הכותבת: נעמי יואלי, פסיכולוגית קלינית ורפואית בכירה, מומחית בהתמודדות במצבי משבר ופוסט טראומה.
"כעת כולם אתנו. ומה יהיה בעוד חודש?"

הרב יוסי ערבליך, יו״ר העמותה, ופרופ׳ יוסף פרס, הנשיא, סיפרו על פעילותם בוועידת "האנשים של המדינה" של ynet ו"ידיעות אחרונות": "כשאנשים מקבלים בשורה רפואית כלשהי, תמיד יש נטייה לשאול עוד: האם יש אפשרויות נוספות, טיפולים נוספים? אנחנו נותנים להם תשובות". עכשיו הם עוזרים גם לפליטים מאוקראינה
"אני רוצה לנצל את הבמה הזאת כדי להודות למלאכים בלבן בבתי החולים", אמר הרב יוסי ערבליך ה יו״ר עמותת ״למענכם״, בראיון שנערך עימו ועם פרופ׳ יוסף פרס, נשיא העמותה, במסגרת ועידת "האנשים של המדינה" של ynet ו"ידיעות אחרונות", אתמול (ב').
את עמותת "למענכם" הוא הקים, לדבריו, כדי לאפשר לכל אזרח לקבל חוות דעת רפואית נוספת. "זה צורך אמיתי של הציבור", אמר. "טובי הרופאים בארץ ובעולם, בראשם ד"ר בני דוידזון ופרופ' יוסף פרס, מסייעים לנו לתת לבן אדם את ההכוונה המקצועית הטובה ביותר. למערכת הרפואה יש כל כך הרבה חידושים היום - גם במחקרים, גם בטכנולוגיה, גם בטיפולים - ואת כל זה אנחנו רוצים לתת לבן אדם ברגע הקשה שלו. אנחנו רוצים לתת לו אפשרות לקבל את השירות הטוב ביותר".
מהו המענה שהעמותה שלכם נותנת, ושלא ניתן בחוץ?
פרופ' פרס: "כשאנשים מקבלים בשורה רפואית כלשהי, תמיד יש נטייה לשאול עוד: האם יש אפשרויות נוספות, טיפולים נוספים? אנחנו ארגון חינמי, וכל אדם במדינת ישראל יכול לפנות אלינו חופשי. מתקשרים אלינו, ובתוך מספר שעות מקבלים תשובה מקצועית מהמומחים הטובים והמובילים במדינת ישראל - והכול חינם, לכולם, ללא הבדל דת, גזע ומין. כל אחד יכול להתקשר ולקבל תשובה ממומחים טובים".
איך הרגשת לנוכח ההאשמות שספג הציבור החרדי בתקופת הקורונה?
הרב ערבליך: "הארגון שלנו נמצא במקום של גשר. ניצלנו את האמון הרב שקיבלנו ממערכת הרפואה ואת האמון מהציבור וניסינו להיות גשר. עשינו מיזם משותף עם בית החולים שיבא בתל השומר והוצאנו רכבים עם חיסונים לבתי ספר חרדיים ולישיבות".
הרגשת שנעשה עוול לציבור החרדי?
"לא בטוח שידעו להכיל את הציבור הזה בצורה מספיק נכונה, אבל זה לא דיון שהארגון שלנו צריך להיכנס אליו. אנחנו צריכים להיות גשר. זה המקום שלנו".
הרב ערבליך: "למערכת הרפואה יש כל כך הרבה חידושים היום - גם במחקרים, גם בטכנולוגיה, גם בטיפולים - ואת כל זה אנחנו רוצים לתת לבן אדם ברגע הקשה שלו. אנחנו רוצים לתת לו אפשרות לקבל את השירות הטוב ביותר"
יש לכם פעילות ענפה בימים אלו עם הפליטים מאוקראינה. איך אתם עוזרים להם, ומהם האתגרים בהתמודדות עם הקבוצה הזאת?
פרופ' פרס: "שמנו לב שאנחנו מקבלים פניות בנושא פליטים, גם מהרשתות וגם דרך קרובי משפחה ומכרים, אז הרב ערבליך העלה רעיון לעשות משהו עם קופת חולים כללית. עשינו מיזם בלתי רגיל איתם: אנחנו מקשרים בין הפליטים מאוקראינה לאנשי קופת החולים ומאפשרים להם לקבל מענה מיידי לבעיות שלהם. הם מגיעים לארץ ללא תרופות, גם לא תרופות מצילות חיים, ואנחנו עוזרים להם מעכשיו לעכשיו. הגיעה לארץ ילדה בת 16 שעברה השתלת כבד, הגיעו ילדים חולי סרקומה: אנשי קופת החולים נותנים להם מענה בלתי רגיל".
איך אתם מתמודדים עם התפרצות הפוליו? פרופ' פרס: "ההתפרצות הייתה מאוד קטנה: שלושה-ארבעה מקרים בירושלים. נתנו מענה. אנחנו יודעים שהפוליו פוגע בעיקר בילדים לא מחוסנים, אז ניסינו לעודד את ההתחסנות. מתברר שגם באוקראינה יש מקרי פוליו: במעברי הגבול יש צפיפות גדולה והיגיינה ירודה, מה גם ששיעור ההתחסנות שם די נמוך. כל ילד חמישי שם לא חוסן לפי התכנית המקובלת. עם היגיינה וחיסונים אפשר להתגבר על כל הבעיות".
לינק לראיון ולכתבה המלאה
https://www.ynet.co.il/health/article/r1b7slwf5
ראשי עמותת "למענכם":"אנו מאפשרים לכל אדם לקבל חוות דעת רפואית בחינם" האנשים של המדינה

**מוקד החירום לתושבי אוקראינה סיים את פעילותו. אנו מודים ל׳כללית׳ על שיתוף הפעולה במבצע הסיוע לפליטים. בזכותכם הענקנו טיפול למאות חולים ובני משפחותיהם. בתפילה לימים של שלום ואחדות.**
מאז החלה הלחימה באוקראינה משפחות יהודיות רבות נטשו את בתיהן ודרך מדינות סמוכות הצליחו להגיע לישראל. על פי ההערכות בימים הקרובים צפויים להגיע עוד מאות עולים שנמלטו מהמדינה ועושים עתה את דרכם ארצה. הפליטים נאלצים להתמודד עם אתגרים רבים – בירוקרטיים וכלכליים, לבד מדיור וצרכים הומניטריים נוספים.
על מנת להקל על הפליטים, אגודת ׳למענכם׳ המעניקה יעוץ והכוונה רפואית הקימה קו חירום מיוחד בשיתוף 'כללית׳ עבור אלו הזקוקים לסיוע רפואי בכדי לכוון אותם לגורמים המתאימים בבתי החולים של כללית, כאשר המידע והליווי ניתן ללא עלות, בעברית, אנגלית ובאוקראינית.
יו"ר 'למענכם', היועץ הרפואי הרב יוסי ערבליך: "הסיטואציה בה נמצאים הפליטים מורכבת, וכשנוספות לה בעיות רפואיות חובה עלינו להושיט יד ולסייע. יועצי הרפואה שלנו עומדים הכן לכל פנייה ובקשת סיוע. אתמול שוחחתי עם אשה בהריון בסיכון, שנמצאת ברומניה בדרכה לישראל, היא הביעה שלא יאפשרו לה ללדת כאן. פנינו ל'כללית' ולביטוח הלאומי ויכולנו להרגיע אותה שאין לה סיבה לחשוש. נתקלנו גם בחולים הנמצאים בעיצומם של טיפולים רפואיים, חלקם חולים במחלות קשות ונדרש חיבור מהיר שלהם עם המחלקות המתאימות בבתי החולים בארץ, ל'כללית' יש 14 בתי חולים מובילים ואני מודה להם שנרתמו מיידית לעניין. אמש הפצנו באמצעות הארגונים היהודיים ושלוחי חב"ד את מספרי הטלפון והוואטספ של המוקד ואנו מצפים שיפנו אלינו כל מי שזקוק לעזרה רפואית.".
רות רלבג מנכ״לית 'כללית': ״מיד כאשר קיבלנו את הפנייה מארגון 'למענכם' ושמענו על היוזמה המבורכת, התחלנו בהתארגנות על מנת לתת מענה לכל צורך רפואי. ד"ר אורלי וויינשטיין, סמנכ״לית וראש חטיבת בתי החולים, ביחד עם מנהלי בתי החולים, גייסו רופאות ורופאים דוברי רוסית, בתחומי התמחות שונים, אשר יוכלו לתקשר בקלות עם המטופלים המגיעים מאוקראינה, ולהעניק להם מענה מקצועי, אוהב ומהיר.״
העיתונות מסקרת:
https://www.ynet.co.il/news/article/b1mekv0e5
https://www.maariv.co.il/news/israel/Article-901947
https://news.walla.co.il/item/3492562
https://www.israelhayom.co.il/health/article/8816942
המוקד בטלפון *6884 או למענה בשפה הרוסית באמצעות וואטסאפ 972-544867442+
'כללית' ו'למענכם' הקימו מוקד ייעודי לסיוע רפואי עבור הפליטים מאוקראינה שנחתו בישראל

אגודת "למענכם" המעניקה יעוץ והכוונה רפואית מדווחת על עליה משמעותית בהיקף הפניות והבקשות לאגודה, ביחס לתקופה מקבילה אשתקד וקפיצה של כ-25 אחוזים במספר הפניות מתחילת השנה הנוכחית.
על פי הדווח, במהלך חצי השנה האחרונה התקבלו במוקד האגודה כ-7,000 שיחות לארגון, מתוכם כ-2,500 בנושאי קורונה ותופעות לוואי פוסט-קורונה (Long COVID), לעומת כ-4,500 מהפניות שעסקו בנושאים רפואיים כלליים.
בסקירה שערך השבוע יו"ר "למענכם", היועץ הרפואי יוסי ערבליך, הוצג פילוח הפניות ע"פ גילאים, כאשר 36% מהן נוגעות לתחלואת ילדים עד גיל 11, 25% לגיל השלישי (בני 65 ומעלה) ו-39 אחוזים לכלל האוכלוסיה הבוגרת. בנוסף מציינים בארגון כי מרבית הפניות מתקבלות דווקא בימי שישי ומוצאי שבת – אז מסתבר מוצאים רוב הפונים פנאי לטפל בסוגיות בריאות שאינן דחופות. מתוך כלל השיחות, 6 אחוזים מהפניות מתקבלות מרחבי העולם רובן מארה"ב ואנגליה.
נשיא "למענכם" פרופ' יוסף פרס, ציין בסיפוק כי במהלך החודשיים האחרונים נוספו עוד 11 רופאים לצוות 'רופאים במילואים' - מיזם המורכב ממומחים בעלי שם עולמי – רופאים בכירים ומנהלי מחלקות מכל בתי החולים בארץ וחלק מחו"ל, המתמחים בתחומים ספציפיים ומסייעים באבחון וייעוץ למקרים מורכבים, וכל זאת ללא תמורה.
מנהל המערך הרפואי-מקצועי ב"למענכם" ד"ר בני דוידזון ששימש בעבר מנהל המרכז הרפואי שמיר ציין בסקירה כי במהלך השנה האחרונה ערכו יו"ר הארגון יוסי ערבליך וצוות היועצים הרפואיים, סיורים מקצועיים בבתי חולים ברחבי הארץ ובמספר מרכזים רפואיים בחו"ל, נועדו עם מנהלי בתי חולים, רופאים בכירים, ובחנו צעדים שיובילו לרווחת המטופלים והפונים לארגון.
יו"ר "למענכם" יוסי ערבליך: "אנו מציינים בסיפוק את העליה בהיקף הפעילות והיכולת שלנו לספק מענה. חשוב לנו להקל על החולה ולהסיר ממנו חלק משמעותי מהעול שהוא נושא על כתפיו, להעניק לו תחושת בטחון בידיעה ברורה שאנו נמצאים כאן למענו. כל יועץ שמקבל מקרה רפואי, אחראי עליו באופן אישי, מלווה את החולה לאורך כל הדרך מציג את התיק לרופאי האגודה ובמידת הצורך לרופאים הבכירים במיזם במילואים. העלייה במספר הפניות לארגון, מעידה על הצורך ועל האמון שהפונים רוחשים לניתוח וההכוונה שלנו"
5 שנים ל"למענכם": מדי שנה מוכפל מספר הפונים לאגודה
bottom of page